Локальне внесення стартових добрив на збіднілих ґрунтах

На господарствах із збідненими ґрунтами, локальне внесення стартових добрив — це єдиний варіант для швидкого стартового розвитку рослин. Про це пише Latifundist.com у блозі Володимира Мірненка, бренд-менеджера компанії «Пьотінгер Україна» Внести добрива і не розоритися. Як підвищити ефективність при стартовому підживленні.

Для господарств зі збіднілими ґрунтами POETTINGER пропонує лінійку TERRASEM 1000 DZ — універсальні посівні комплекси з одночасним внесенням добрив. До переваг цієї техніки можна віднести:

 - Зменшення кількості проходів по полю. Передпосівний обробіток, внесення стартових добрив, зворотне ущільнення, посів та закриття вологи за один прохід.

 - Швидкий стартовий розвиток рослин. Локальне розміщення добрив в безпосередній близькості до кореневої системи.

 - Гнучкість у внесенні добрив. Бункер під тиском дає можливість перенаправляти потоки повітря та перетинати їх. Тому ви можете вносити добрива в міжряддя, в рядок чи розподіляти їх в пропорції 50/50.

Фосфорні добрива в ґрунті не рухомі. Калійні добрива рухаються вниз на 1 см з кожними 100 мм опадів. Тобто ми їх також можемо розглядати як, майже, нерухомі. Для їх споживання необхідний безпосередній контакт з кореневою системою. За внесення врозкид під передпосівний обробіток фосфорні та калійні добрива будуть рівномірно розподілені по всій глибині обробітку, тобто значна частина з них опиниться вище кореневої системи і залишиться недоступною. Для цих елементів локальне внесення в зону розвитку коріння буде однозначно ефективніше.

Інша історія з азотними добривами, які легко мігрують в ґрунтовому розчині. Для визначення оптимальної системи внесення азотних добрив на пшениці в 2012 році Віденський аграрний університет BOKU провів дослідження трьох видів добрив (Вапняково аміачна селітра 27%N, Карбамід 46%N та ENTEC 26%N — продукт з амонійною та нітратною формами азоту + стабілізатор амонію) та чотирьох схем внесення (нас будуть цікавити тільки дві — внесенні одноразово 120 кг ДР врозкид та локально в міжряддя).

На графіку відносна врожайність. За 100% взято врожай при внесенні 120 кг ДР азоту в розкид в формі вапняково аміачної селітри. Відносно низький врожай при внесенні карбаміду пояснюється його токсичністю. Цей вид добрив варто вносити меншими нормами і в кілька прийомів на різних фазах розвитку пшениці. Якщо перейти від внесення врозкид до локального внесення стартових добрив, то очікувана прибавка врожайності буде становити +10-20% в залежності від виду добрив.

slider photo

Посівні комплекси з одночасним внесенням добрив мають складнішу будову (більше висівних, більше сошників та ін.) та вищу вартість. Але на незбалансованих ґрунтах прибавка у врожайності в 10-20% за короткий термін перекриває різницю у вартості.

Інші статті за темою
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
Зі святом весни!
Дорогі наші жінки! З нагоди 8 березня, від усього колективу RICHFIELD хочемо від щирого серця привітати вас! Ви - невтомні героїні, що даруєте світло своєю силою, красою та безмежним теплом.
наверх