Аграріям розповіли, яких добрив найбільше не вистачатиме у 2022 р.

Поточна ситуація на українському ринку добрив характеризується як стабільна. Перш за все через низьку активність споживачів добрив. Але вже на початку агросезону 2022 року прогнозується нестача товару і найбільше спостерігатиметься дефіцит аміачної селітри та сульфату амонію.

Таку думку висловив директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива» Сергій Рубан в коментарі для Latifundist.com.

Він акцентував, що вартість більшості мінеральних добрив зупинилася на відмітках кінця листопада. Основною причиною стабілізації, на думку експерта, є зниження платоспроможного попиту з боку споживачів.

«Питання не лише в нестабільній ситуації на ринку аграрної продукції. Після галопуючого зростання цін, яке ми спостерігали в останні 3 місяці, споживачі очікують стабілізації і зниження цін на добрива. Крім того, товарний баланс добрив у 2021 р. вже перевищив обсяги споживання у 2020 р. по напрямкам NP, NPK, карбамід і КАС. Нижче очікуваних були обсяги постачання селітри і сульфату амонію», — прокоментував Сергій Рубан.

На думку експерта, жорсткого дефіциту добрив на ринку не буде. Однак селітра і сульфат амонію знаходяться в зоні ризику. Попит на ці добрива може перевищити пропозицію.

«Станом на грудень 2021 року попит на КАС є найбільш високим серед всіх азотних добрив. Завдяки властивостям цього добрива, саме КАС сприймають як універсальну заміну іншим азотним добривам в весняний період. Тому споживання КАС в сезоні 2021-2022 рр. швидше за все перевищить 1,2 млн тонн», — акцентував директор з маркетингу UMF.

За його прогнозами, вірогідність, що поточна стабілізація цін триватиме і в січні 2022 року — мінімальна. Інфляційні процеси на світовому ринку тривають.

Він додав, що уряди великих країн так і не застосували дієвих заходів по стримуванню зростання обсягу грошової маси на ринку. Ціна на SPOT природній газ на ринку ЄС з 15 листопада по 15 грудня зросла на 43%.

«Курс гривні до долара США закладено в бюджет 2022 р. на рівні 28,6–28,7 грн/$. Тому зберігається висока вірогідність чергового раунду зростання цін в кінці грудня 2021 року- січні 2022 р.», — підсумував Сергій Рубан.

Джерело: superagronom.com

Інші статті за темою
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
Зі святом весни!
Дорогі наші жінки! З нагоди 8 березня, від усього колективу RICHFIELD хочемо від щирого серця привітати вас! Ви - невтомні героїні, що даруєте світло своєю силою, красою та безмежним теплом.
наверх