Розвиток озимих відстає на два тижні через пізню весну — аналітики

Протягом останнього тижня агрометеорологічні умови для росту і розвитку рослин озимих культур були неоднозначні. Пізня весна і недобір тепла привели до того, що фазовий розвиток рослин, як озимих, так і ярих культур, відбувається на два тижні пізніше середніх багаторічних термінів. 

Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН. 

Відзначається, що озимі культури в кінці квітня перебувають у фазі «вихід в трубку». 

«Знижений температурний фон в квітні і задовільні умови зволоження сприяли проникненню кореневої системи озимих культур в більш глибокі шари ґрунту, що підвищить надалі їх стійкість до посухи. Збільшилася кущистість рослин, що зумовило дещо вищу щільність стебел, ніж в минулому році», — прокоментували в НААН.

Згідно з повідомленням, на кращих посівах озимої пшениці висота рослин становить 15-38 см, загальна кількість стебел налічує 800-1350 штук/м.кв., на задовільних — 550-1100 штук/м.кв. Стан посівів озимих зернових культур переважно добрий і задовільний.

Крім того, вченими «Інституту захисту рослин НААН» проведено моніторинг фітосанітарного стану посівів який показав, що на більшості площ, особливо на полях з надмірно розвиненими рослинами (сорти інтенсивного типу розвитку) спостерігається ураження листя озимої пшениці септоріозом — хворіє 1-15% рослин на 5-30% площ, гельмінтоспоріозом уражено 1-15% рослин на 8-30% площ, бурою листковою іржею — 0,5-6% рослин на 5-39% площу. Ячменю озимого — ринхоспоріоз хворіє 0,1-1% рослин на 1 і 15% площ, ріпаку озимого — пероноспорозом, альтернаріоз, фомозом, бактеріозом уражено від 1 до 10% рослин на 5-30% площ.

«З огляду на погодні умови, особливо перепади температури повітря, необхідно використовувати фунгіциди проти листових хвороб, які можна застосовувати вже при температурі 5-8 °С тепла, зокрема: Корвізар М (0,4-0,8 л/га) , Тілт Турбо 575 ЄС (0,8-1,0 л/га) та інші з рекомендованих препаратів», — йдеться в повідомленні.

Крім того, на основі видового складу бур'янів при весняному огляді посівів озимих зернових і з урахуванням фази розвитку культури і температури, при якій можна застосувати, необхідно використовувати один (або суміш) з рекомендованих гербіцидів, що входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. 

На основі досліджень, проведених вченими Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, при наявності перерослих бур'янів ефективною буде обробка посівів озимої пшениці гербіцидом Гроділ Максі 375 OD (0,09-0,11 л/га). 

Нагадаємо, що керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії UKRAVIT Сергій Адаменко зазначив, що навесні озимі культури зазвичай страждають від знижених температур і їх різких перепадів, а також від заморозків. Температурні стресові фактори призводять до зниження обмінних процесів, припинення засвоєння елементів мінерального живлення, майже припиняють ріст і розвиток культур, що негативно відбивається на закладці високої врожайності, якості товарної продукції і сприяє прояву небезпечних хвороб.

Джерело: latifundist.com

Фото автора: Alejandro Barrón

Pexels

Інші статті за темою
Вітаємо з Великоднем!
Дорогі друзі! У цей святковий день Пасхи, хочемо щиро вітати вас від усієї команди Richfield!
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
наверх