Розвиток озимих відстає на два тижні через пізню весну — аналітики
Протягом останнього тижня агрометеорологічні умови для росту і розвитку рослин озимих культур були неоднозначні. Пізня весна і недобір тепла привели до того, що фазовий розвиток рослин, як озимих, так і ярих культур, відбувається на два тижні пізніше середніх багаторічних термінів.
Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН.
Відзначається, що озимі культури в кінці квітня перебувають у фазі «вихід в трубку».
Згідно з повідомленням, на кращих посівах озимої пшениці висота рослин становить 15-38 см, загальна кількість стебел налічує 800-1350 штук/м.кв., на задовільних — 550-1100 штук/м.кв. Стан посівів озимих зернових культур переважно добрий і задовільний.
Крім того, вченими «Інституту захисту рослин НААН» проведено моніторинг фітосанітарного стану посівів який показав, що на більшості площ, особливо на полях з надмірно розвиненими рослинами (сорти інтенсивного типу розвитку) спостерігається ураження листя озимої пшениці септоріозом — хворіє 1-15% рослин на 5-30% площ, гельмінтоспоріозом уражено 1-15% рослин на 8-30% площ, бурою листковою іржею — 0,5-6% рослин на 5-39% площу. Ячменю озимого — ринхоспоріоз хворіє 0,1-1% рослин на 1 і 15% площ, ріпаку озимого — пероноспорозом, альтернаріоз, фомозом, бактеріозом уражено від 1 до 10% рослин на 5-30% площ.
Крім того, на основі видового складу бур'янів при весняному огляді посівів озимих зернових і з урахуванням фази розвитку культури і температури, при якій можна застосувати, необхідно використовувати один (або суміш) з рекомендованих гербіцидів, що входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.
На основі досліджень, проведених вченими Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, при наявності перерослих бур'янів ефективною буде обробка посівів озимої пшениці гербіцидом Гроділ Максі 375 OD (0,09-0,11 л/га).
Нагадаємо, що керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії UKRAVIT Сергій Адаменко зазначив, що навесні озимі культури зазвичай страждають від знижених температур і їх різких перепадів, а також від заморозків. Температурні стресові фактори призводять до зниження обмінних процесів, припинення засвоєння елементів мінерального живлення, майже припиняють ріст і розвиток культур, що негативно відбивається на закладці високої врожайності, якості товарної продукції і сприяє прояву небезпечних хвороб.
Джерело: latifundist.com
Фото автора: Alejandro Barrón