Валюта під імпорт подорожчає на 10% через новий збір

Про це повідомив заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Ярослав Железняк.

«Обрали концепцію не додаткових імпортних мит (яка складна у адмініструванні), а запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг», – повідомив він.

Депутат зазначив, що за розрахунками уряду, це має зменшити попит на імпортні товари та тиск на гривню.

Очікується, що Кабмін внесе законопроєкт в найближчі тижні.

Зараз експортери продають долар на міжбанку по офіційному курсу по 36,57 грн/$, тоді як імпортери купують долар на 1% дорожче – по 36,94 грн. Із додатковим збором імпортери товарів та послуг будуть купувати долар приблизно за 40,63 грн.

Старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай вважає, що експортери почнуть імпортувати за рахунок власної валютної виручки. «Оскільки мінус 10% від закупівельної ціни може бути достатньою конкурентною перевагою на окремих ринках, щоб мотивувати до цього», – зазначив він. Крім того, з'являються стимули для чорного імпорту та контрабанди за готівкову валюту.

Однак новий збір, на його думку, може принести в державний бюджет понад $500 млн щомісячних надходжень; ціни зростуть менше, ніж на 10%; і в цілому це болюче, але необхідне рішення для стримування попиту на валюту в воюючій країні.

Рада Національного банку України підтримує додаткове оподаткування імпорту. «Доречним є введення додаткового оподаткування імпорту, враховуючи необхідність підтримки конкурентоспроможності вітчизняних виробників і значний дефіцит валюти на ринку», – йдеться у рекоментаціях.

Міністр фінансів Сергій Марченко раніше повідомив, що наразі в уряді обговорюють концепцію додаткового митного збору. За його словами, якщо в березні надходження з митниці були на рівні 7 млрд грн, то в липні – понад 22 млрд грн. Однак це складає лише 56% планових довоєнних показників.

 

Джерело: Financial Club

 
Інші статті за темою
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
Зі святом весни!
Дорогі наші жінки! З нагоди 8 березня, від усього колективу RICHFIELD хочемо від щирого серця привітати вас! Ви - невтомні героїні, що даруєте світло своєю силою, красою та безмежним теплом.
наверх