Ціни на добрива максимальні

Подорожчання основних видів добрив на світовому ринку не припиняється. Брак пропозиції, активний попит, високі ставки фрахту і зростання цін на сировину насамперед сприяють підвищенню цін на добрива в останні місяці. Серед інших фундаментальних факторів - доступність добрив для аграріїв, політичні обставини, антидемпінгові мита і розслідування, а також методи урядів різних країн, наприклад, зниження цін на внутрішньому ринку Китаю, які призводять до скорочення експорту. 

Так, котирування гранульованого хлористого калію в Бразилії досягли максимальних рівнів з 2009 р. Тільки за останній торговий тиждень з 2 по 8 липня це добриво з поставкою на бразильський ринок подорожчало відразу на $70/т, а з початку року - на $415/т. Спотових технологій у виробників мало і бразильські замовники швидко розкуповують ці партії, коли вони з'являються на ринку. Імпорт хлористого калію в Бразилію в першому півріччі вже досяг рекордного максимуму, склавши трохи більше 5 млн т. При цьому частка з Росії склала 30% загального обсягу. З Канади ввезено 27% товару, з Білорусії - 22,5%, а з Німеччини - 11%. Однак учасники ринку вже допускають ослаблення попиту на хлористий калій в Бразилії в умовах високих цін. 

Бразилія знаходиться в центрі уваги не тільки учасників калійного ринку, але і постачальників фосфорних добрив. Хоча зростання цін в цьому сегменті і сповільнилося в порівнянні з останніми тижнями, але не зупинилося. Угод в Індії і Пакистані, по закупці діамонійфосфату, практично немає, зате бразильські імпортери продовжують замовляти моноамонійфосфат, який з кінця квітня в Бразилії подорожчав майже на $160/т. За п'ять років вартість моноамонійфосфату на бразильському ринку підвищилася на $400/т. 

Індійським стандартом діамонійфосфат ще складніше: вони звикли купувати великі обсяги цього фосфорного добрива в Китаї, але зараз експорт китайського виробництва обмежений через побоювання введення експортних мит, хоча ймовірність цього сценарію і зменшується. Індійські імпортери проводять закупівельні конкурси, не отримуючи пропозицій від постачальників. У той же час місцеві виробники медичних послуг продовжують збільшувати швидкість росту цін на фосфорну кислоту і аміак. Фосфорна кислота з Марокко обходитиметься індійським підприємством в III кварталі на $162/т дорожче, ніж у попередньомукварталі. Ціни на імпортний діамонійфосфат в Індії в цьому році помітно підвищуються - зростання з початку року становить $225/т. За п'ять років вартість продукту збільшилася на $257/т. 

Попит в Індії та брак китайських областей впливу і на ринок карбаміду. Індійським імпортерам потрібно ще кілька мільйонів тонн цього добрива з відвантаженням до кінця року, але придбати їх складно. Втім, ціни на світовому ринку стають все більш привабливими для китайських постачальників, оскільки вартість цього добрива на внутрішньому ринку Китаю почала знижуватися, чого і домагався уряд країни. Однак поки китайські експортери проявляють обережність. Тим часом за останній рік китайський гранульований карбамід з відвантаженням за кордон подорожчав в два рази. 

Зараз учасники азотного ринку чекають оголошення чергового закупівельного тендера в Індії. Постачальники отримають можливість для чергового підвищення цін на карбамід. Рік тому імпортний карбамід обходився індійським імпортерам на $270/т дешевше. 

Тетяна Давидова

Источник: ARGUSMEDIA.COM

Інші статті за темою
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
Зі святом весни!
Дорогі наші жінки! З нагоди 8 березня, від усього колективу RICHFIELD хочемо від щирого серця привітати вас! Ви - невтомні героїні, що даруєте світло своєю силою, красою та безмежним теплом.
наверх