Уряд України уніфікував проведення НГО земельних ділянок

Уряд України ухвалив історичну для земельної реформи постанову «Про затвердження методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок», яку голова Мінагрополітики Роман Лещенко назвав «історичною». Про це 4 листопада повідомила прес-служба міністерства.

Як зазначив міністр, раніше в Україні одночасно існували три різні методики оцінки. Як наслідок, показники оцінки сусідніх ділянок могли суттєво відрізнятись між собою.

«У територіальних громад була необхідність розробляти та затверджувати три різні види технічної документації. Аграрії, підприємці, органи місцевого самоврядування знають, як багато економічних питань прив'язано до НГО земельних ділянок, оскільки без неї не можна сплатити плату за землю, ні продати майно, ні здати його в оренду», - сказав Р.Лещенко.

Ухвалення вищезгаданої постанови, за його словами, уніфікує проведення такої оцінки, звівши все в одну методику. Тепер рада відповідної територіальної громади зможе затвердити НГО одразу для всіх земельних ділянок усіх категорій та форм власності на всій території громади за зрозумілими та прозорими процедурами.

Також міністр пояснив, що тепер нормативно-грошова оцінка визначатиметься за такою формулою – «площа земельної ділянки, яка підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу».

«Іншими словами: те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об'єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке його цільове призначення; які регіональні та зональні фактори його місцезнаходження – це все впливатиме на кінцевий розмір НГО. Результати оцінки одразу по всій громаді потраплятимуть до Державного земельного кадастру і кожен охочий зможе отримати витяг про оцінку своєї ділянки швидко та без зайвих бюрократичних процедур», – резюмував Р.Лещенко.

Джерело: APK-INFORM

Інші статті за темою
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
Зі святом весни!
Дорогі наші жінки! З нагоди 8 березня, від усього колективу RICHFIELD хочемо від щирого серця привітати вас! Ви - невтомні героїні, що даруєте світло своєю силою, красою та безмежним теплом.
наверх