Ринок міндобрив під час воєнного стану: нарада мінагро

Міністерство агрополітики спільно з представниками Всеукраїнського Конгресу Фермерів та інших профільних асоціацій обговорювали ситуацію на ринку міндобрив в Україні. 

Азотні добрива

Об’єм поставок азотних добрив у листопаді-травні цього сезону становив 2005,6 тисяч тонн, що на 33% менше за аналогічний показник попереднього періоду. З них об’єм відвантажень українського продукту склав 1150,9 тисяч тонн, що на 53% менше до аналогічного показника попереднього періоду. А об’єм імпорту, відповідно, зріс на 56%, – до 855,5 тисяч тонн.

Крім того, з початком широкомасштабного вторгнення рф, з березня до травня об’єм виробництва азотних добрив вітчизняними виробниками скоротився у 5 разів відповідно до аналогічного показника попереднього періоду. А тому майже весь об’єм направлявся на внутрішній ринок.

Зазначимо, що з березня до травня об’єм імпорту азотних добрив також скоротився у 5 разів.

NPK та NP добрива

Щодо NPK та NP добрив, зазначимо, що об’єм виробництва українських складних добрив з березня по травень порівняно з аналогічним показником попереднього періоду скоротився у 3 рази. А об’єм імпорту в цей період скоротився більше ніж у 6 разів.

Хлористий калій

Найбільш болючим питанням є сектор хлористого калію, оскільки він повністю імпортозалежний. 

Більш того, третина цих добрив раніше поставлялась із Білорусі.

За підсумками 2021 року пропозиція калію на українському ринку складалася з 199,2 тисяч тонн білоруського продукту, 72,6 тисяч тонн узбекистанського продукту та 9,2 тисяч тонн інших постачальників, переважно європейських.

На сьогодні поставки добрив з Білорусі припинені. На їх заміну 40% калію постачається з Німеччини. Є також поставки з Польщі та Сербії.

Проте таке постачання добрив з інших країн потребує додаткового логістичного вирішення, оскільки українські порти заблоковані, а інші пропускні пункти зазвичай не пристосовані для перевалки добрив.

Все це додатково ускладнюється питаннями безпеки та низькою платоспроможністю агровиробників.

Нарада відбулась 20.06.2022 року, також  обговорювалось надання можливості експорту мікродобрив, зокрема мікродобрив для листового живлення, продукція яких підпадає під коди УКТ ЗЕД  3105 90 80 90 та 3105 20 10 00 підгрупи УКТ ЗЕД 3105.

Очікується, що з 01.07.2022 року обмеження щодо критичного імпорту та експорту має бути скасовано.

Джерело: Всеукраїнський Конгрес Фермерів

 
Інші статті за темою
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
Зі святом весни!
Дорогі наші жінки! З нагоди 8 березня, від усього колективу RICHFIELD хочемо від щирого серця привітати вас! Ви - невтомні героїні, що даруєте світло своєю силою, красою та безмежним теплом.
Вітаємо з Днем Сільського Господарства!
Компанія Richfield висловлює глибоку повагу всім, хто присвятив своє життя та працю розвитку сільського господарства. Ваша невтомна праця
наверх