З урахуванням динаміки 2020 року, ціни на калійні добрива повсюдно демонструють зростання

На ринку калійних добрив за останні кілька місяців спостерігалося значне зростання цін практично у всіх регіонах. Багато учасників ринку очікують, що ціни будуть продовжувати рости протягом 2021 року.

Сприятливі погодні умови в США, сильні мусони в Індії за останні пару сезонів, хороша вологість в Південно-Східній Азії, а також Ла-Нінья - підтримують попит на калій хлористий в усіх цих регіонах.

  Світова галузь калійних добрив - це ринок декількох операторів. У середньостроковій перспективі галузь може вступити в період зростання виробничих потужностей, випереджаючого зростання попиту: Mosaic прагне до збільшення потужності і скорочення витрат на своєму заводі в Естерхазі, де компанія переводить операції на свою нову шахту КЗ. Ще один виробник К + S продовжить нарощувати обсяги видобутку на сзоей канадської шахті Bethune. Крім того, нарощує активність новий учасник калійного ринку ЄвроХім, який виробляє близько 2,3 млн тонн добрива в рік (Усольський комбінат). Очікується, що ЄвроХім збільшить І в потужності на Усольском руднику, що призведе до збільшення потужності до 3,7 мільйона тонн.

  Також у «Єврохіму» з'явився другий актив - «Волга Калій», який в перспективі додасть нові обсяги добрива калійному ринку.

  У 2021 році очікується введення в експлуатацію Петриківського рудника «Білоруськалій», потужність якого буде поступово збільшуватися і досягне 1,5 МЛН ТОНН Б рік.

  Більшу частину 2020 року на калійному ринку було відчуття що ціни на добриво більше залежать від місцевих впливів, а не від загальних глобальних тенденцій. Б даний час жоден регіон не існує ізольовано, але наслідки COVID-19 по-різному торкнулися різні країни. Наприклад, в Малайзії COVID-19 безпосередньо привів до ряду проблем, пов'язаних з плантаціями сирого пальмового масла, що, в свою чергу, призвело до скорочення попиту на калій хлористий. В Європі вплив коронавируса на попит калію хлористого було практично нульовим протягом минулого року.

  З кінця минулого року ціни на калій хлористий виросли в середньому на S18-22 / T в Південно-Східній Азії, Бразилії та США. У минулому році серед основних регіонів спотових закупівель калію хлористого, таких як Бразилія, США, Південно-Східна Азія і Європа саме в Бразилії розпочався стійке зростання цін. У квітні 2020 року ціни на гранульований калій хлористий в Бразилії знаходилися на рівні $ 215 за тонну на умовах CFR. Далі ціни почали неухильно зростати. Ціни в Бразилії на добриво почали рости з квітня 2020 року, а ринку США було потрібно ще 5 місяців, щоб вартість добрива збільшилася.

 Юго-Восточной Азии потребовалось б месяцев для того, чтобы цены на калий хлористый начали расти. А в Европе только через 9 месяцев произошло повышение цен на калий хлористый в евро после того, как Бразилия изменила направление. С апреля 2020 года по настоящее время цена на калий хлористый выросла примерно на S22 за тонну.

Восстановление цен в США стало катализатором роста цен на калий хлористый во всём мире

  Ціна гранульованого калію хлористого в квітні минулого року в Бразилії була занадто низькою, порівняно з вартістю цього добрива в інших регіонах світу. Багато учасників ринку вважали, що ціни на калій хлористий в Бразилії потягнуть за собою весь інший світ.

  Ринок калію хлористого в США у вересні 2020 року розпочав демонструвати зростання цін майже щотижня. Це тривало протягом 3-х місяців, поки зростання цін не вирівнявся.

  З точки зору погодних умов б США, 2019 рік був досить несприятливий і в період 2019-2020 рр в США спостерігалося скорочення запасів калію хлористого. У США був досить високий попит на осіннє застосування калію хлористого, і за останні кілька місяців 2020-20221 були створені запаси для весняного внесення добрива. Ціни на калій хлористий для споживачів кукурудзяного поясу в країні просто злетіли. Обмежена доступність добрива привела до зростання цін на калій хлористий в США в останньому кварталі 2020 року і в січні 2021 року. У США процвітає виробництво кукурудзи, ціна на неї сьогодні вище $ 5 за бушель. Крім того, ціни на сою в Чикаго, близько S14 за бушель. Уряд США намагається забезпечувати доступність продуктів харчування і стримувати зростання продовольчої інфляції, а також спостерігається значне зростання на зернові та олійні культури повсюдно. А це все ті ж фундаментальні фактори, сприяють попиту на таке добриво як калій хлористий.

 Основний фактор зростання цін на калій хлористий - дисципліна поведінки виробників

  Виробничі потужності в світовій калійної промисловості набагато перевищують попит, але виробники з різним ступенем успіху прагнуть збалансувати попит і пропозицію. Залишається питання, чи вистачило оголошених скорочень виробництва калію хлористого в кінці 2019 року, щоб збалансувати ринок?

  На сьогоднішній день існує ідеальний коктейль з факторів, що сприяють зростанню цін на калій хлористий: оператор Сапроtех заявив, що повністю взяв на себе зобов'язання по обмеженню пропозиції калію хлористого всьому світу до кінця першого кварталу 2021 року.

Крім того, є дефіцит пропозиції калію хлористого і в інших регіонах. Багато покупців намагаються отримати спотові обсяги добрива для оперативної завантаження. Зростання попиту на калій хлористий і сприятлива кон'юнктура ринку на вирощену с.-г. продукцію в поєднанні з обмеженою пропозицією і зростанням цін на інших ринках добрив є ідеальним моментом для виробників для підвищення цін. Сприятлива кон'юнктура ринку для операторів ринку калійних добрив може легко розтягнутися кінця 1-го кварталу, а, можливо, і далі.

Сприятлива кон'юнктура ринку сільгосппродукції сприяє збільшенню посівних площ і споживання необхідного добрива

  Ціни на сировинні товари в світі в цілому ростуть, ціни на сільськогосподарську продукцію теж різко зросли. Сировина для виробництва добрив таке як природний газ, аміак, сірка та інші, також зросла в ціні. З середини 2020 року ціни на кукурудзу і сою в світі виросли більш ніж на 70%. У Малайзії ціни на сирої пальмової олії також виросли, як і ціни на канолу в Канаді. В цілому в світі спостерігається високий попит на зернові та олійні культури, в результаті чого збільшується зростання цін. Крім того, спостерігається зростання виробництва і посівних площ у 2021 році: в США, в Бразилії, в Китаї, в Індії і в усіх основних сільськогосподарських країнах.

У Китаї виросло і продовжує зростати виробництво сої. У річному обчисленні виробництво сої в країні в середньому збільшилася на 5%. Китай збільшив посівні площі посівів сої з 2019-2020 рр, а також в країні зросла врожайність цієї культури, а значить зросте споживання калійних добрив, які так любить соя.

  Експорт сої з Бразилії зростає. Цього року очікується, що Бразилія досягне рекордного рівня виробництва сої та рекордного експорту, чому знову ж сприяє зростання посівних площ під соєю. Крім того, бразильський реал був слабким і знецінювався і схоже ця слабкість збережеться в наступному році і далі, що поставить Бразилію в досить конкурентоспроможне становище, коли справа торкнеться експорту сої. Також світові економісти попереджають, що економіка Бразилії сповільнюється і може навіть призвести до скорочення ВВП в першому кварталі. Крім проблем, пов'язаних з коронавірусів, загальнонаціональний страйк далекобійників може викликати ще більше проблем, особливо для сектора добрив, а також неоднозначно вплинути на сектор калійних добрив в країні.

  Ф'ючерси на сирої пальмової олії в цілому виглядають непогано. Ціни росли. Є деякі перешкоди з точки зору, подальшого споживання сирої пальмової олії в ЄС і США і це накладає деякі обмеження в харчовій промисловості. Але так як калій хлористий також необхідний для даної культури, то можна розраховувати на попит з боку Південно-Східної Азії в цьому добриві.

 

Новина взята з сайту -  www.agrotrade.club

https://www.agrotrade.club/news/view/s/s-ucetom-dinamiki-2020-ceny-na-kalijnye-udobrenia-povsemestno-demonstriruut-rost

Інші статті за темою
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
Ціна на карбамід виросла на 20% з початку року
В порівнянні з рівнем цін в кінці четвертого кварталу 2023 року, в лютому вони були на 20% вищими. Росту цін сприяли спад пропозицію на Сході та
наверх