Озвучено стратегію підтримки аграріїв

Незважаючи на війну та виклики, Україна залишається світовим лідером на ринку зернових та олійних культур. З 1 липня 2022 року по 30 червня 2023-го експорт зернових, олійних культур, рослинних олій та шроту становив майже 68 млн тонн. Це на 10% більше, ніж роком раніше. На що чекати далі і які заходи підтримки для українських аграріїв розповіла Forbes Ukraine міністерка економіки України Юлія Свириденко, пише agronews.ua.

Які країни купують українську пшеницю, кукурудзу та олію

Географія експорту українських зернових та олійних культур є дуже широкою. Ми цікаві ринкам Азії, Європи та Африки. Останні купують переважно пшеницю. У той же час, лідером експорту серед українських культур у 2022-2023 роках стала олія. Її купила 131 країна світу.

При цьому пшеницю ми експортували до 65 країн, кукурудзу – до 58 країн. Сою, ріпак, соняшник, інші олійні, соєвий та соняшниковий шроти, гречку – кожну з цих культур продали у більш ніж 40 країнах світу.

Пшениця

До топ-5 держав, куди експортують українську пшеницю, входять Туреччина (21%), Румунія (15,8%), Іспанія (14%), Бангладеш (6,2%) та Польща (5,5%).

У Бангладеш, де мешкає близько 170 млн осіб, за рік Україна продала понад 1 млн т пшениці. Україна активно експортувала зерно до країн Африки, де є проблеми із доступом населення до продуктів. 234 000 т доставили до Кенії, 180 000 т – до Ефіопії, 65 000 т – до Судану та 53 000 т – до Сомалі.

Це значна частина споживання пшениці у цих країнах. Отже, український експорт є суттєвим внеском у боротьбу із голодом.

Кукурудза

У п'ятірці країн-лідерів, які купують українську кукурудзу, Китай (19,8%), Румунія (16,2%), Іспанія (10,5%), Єгипет (6,3%), Італія (6,9%). %).

У Китай Україна експортувала у 2022-2023 роках 5,5 млн т кукурудзи, ставши одним з основних постачальників цієї культури до Піднебесної. Крім того, українська кукурудза має попит у Південній Європі. В Іспанії та Італії її використовують у тваринництві, де через посуху пасовища не здатні прогодувати поголів'я худоби.

Соняшникова олія

Топ-5 напрямків експорту соняшникової олії – це Туреччина (19,3%), Румунія (12,1%), Китай (11,9%), Індія (7,2%) та Польща (7,2%).

Плани щодо підтримки українських аграріїв

Хоча Україна у 2022-2023 маркетинговому році й експортувала більше зерна, але заробила менше, ніж у попередній період – $20,7 млрд проти $22,1 млрд у 2021/2022 році (на $1,4 млрд менше).

Відповідь прогнозовано пов'язана з повномасштабним російським вторгненням. Українські аграрії змушені знижувати ціни, щоб іноземні партнери погоджувалися укладати контракти, незважаючи на можливі військові чи логістичні ризики.

Наше пріоритетне завдання наступного року – покращувати доступ українських аграріїв на зовнішні ринки. Для цього потрібно вирішувати проблеми з доставкою морем і через західний кордон. Це допоможе швидко повернутися до збалансованої торгівлі, як це було у 2020 та 2021 роках. Важливо надати бізнесу можливості для зростання. Як цього досягти?

Перший компонент – це безпека. Ми займаємося гуманітарним розмінуванням України, щоб якнайшвидше очистити поля, дороги та виробничі потужності від мін та інших вибухових предметів.

Фахівці вже перевірили та повернули у використання понад 150 000 га сільгоспугідь із 470 000 га. На них уже можуть працювати аграрії, створювати нові робочі місця та, як наслідок, сприяти розвитку економіки.

Джерело:agronews.ua

Інші статті за темою
Внесення добрив в умовах посухи
Як вносити азотні добрива, щоб нестача вологи не позначилася на вмісті білка у пшениці?
Вітаємо з Великоднем!
Дорогі друзі! У цей святковий день Пасхи, хочемо щиро вітати вас від усієї команди Richfield!
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
наверх