Озвучено стан озимих цьогоріч

До 65% посівів озимих культур станом на грудень знаходяться у доброму та відмінному стані, а 30-35% будуть залежати від погодних умов протягом зими. Такі дані моніторингу Укргідрометцентру оприлюднило Міністерство аграрної політики та продовольства, пише agronews.ua.

Як зазначається, вказаний показник — середньостатистичний по всіх роках.

За експертною оцінкою, у цілому по Україні стан посівів озимих культур оцінювався як значно кращий порівняно з початком листопада минулого року.

«Посіви, навіть слаборозвинені (у фазі сходів), яких нинішньої осені більше, відзначалися рівномірним розвитком. Проте, з огляду на фазовий стан розвитку, залежність майбутнього врожаю озимих культур від погодних умов зими 2022-2023 рр. буде дуже значною», — вважають спеціалісти.

За останнім визначенням рівня зволоження ґрунту, проведеного 28-30 жовтня 2022 р., запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під озимими культурами на більшості засіяних площ були оптимальними (21-40 мм). На окремих площах східних, західних та північних областей 0-20 см шар ґрунту був перезволожений (більше 40 мм продуктивної вологи). Одночасно у південних та на окремих площах центральних областей зволоження орного шару ґрунту було недостатнім для кінця осені (11-20 мм, місцями менше 10 мм продуктивної вологи), найбільше таких площ було в Одеській області.

Обстеження посівів у другій половині листопада показали, що на 30-40% площ рослини досягли масового кущіння, це є найбільш сприятливим для перезимівлі. На решті площ відмічалося утворення 3-го листка та сходів.

«За візуальною оцінкою, на 65% (2021 р. — 56%) обстежених полів рослини ввійшли в зиму в доброму та відмінному стані, на 28% (2021 р. — 35%) площ стан рослин оцінювався як задовільний. На 7% (9%) площ рослини були слаборозвиненими (не досягли безпечного для перезимівлі фазового розвитку). Найбільше таких посівів (від 7 до 28%) у Харківській, Вінницькій, Одеській та Львівській областях. У ряді областей всі посіви тільки у доброму стані», — констатують метеорологи.

Умови для загартування рослин нинішньої осені були частково сприятливими. Схожий загальний стан посівів спостерігався восени 2021 року. Перезимівля зимуючих культур розпочалася цілком задовільно. З середини листопада у багатьох областях (західні, північні, частково центральні) спостерігався сніговий покрив, почав промерзати ґрунт. З початку зими найнижчі температури повітря досягали -5-13°С, при цьому мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см нижче -1-5°С не опускалася, що не створювало загрози для рослин.

 
Інші статті за темою
Вітаємо з Великоднем!
Дорогі друзі! У цей святковий день Пасхи, хочемо щиро вітати вас від усієї команди Richfield!
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
наверх