ЄС планує ввести санкції проти калійної промисловості Білорусії

Європейські лідери обговорюють «адресні економічні санкції». Калійну промисловість можуть вибрати з-за того, що в ній найбільш активні державні підприємства. 

Калійні добрива - основа експорту Білорусі, що забезпечує значну частку попиту європейських країн, а також приплив валютного виторгу для країни. 

Державне підприємство «Білоруськалій» - один зі світових лідерів з виробництва добрив. У минулому році на його частку припало 8,3% всього білоруського експорту, а виручка склала $ 2,4 млрд. Мита на експорт і податки «Білоруськалій» - це 8-10% всього бюджету Білорусі. 

Повна заборона європейським компаніям вести справи з білоруськими виробниками може привести до короткочасного зльоту цін на калійні добрива в Європі, так як Білорусія забезпечує близько 25% регіонального попиту. 

Багато чого буде залежати від характеру санкцій: якщо білоруській калійній промисловості обмежать кредити в європейських банках, то це не викликатиме особливих перешкод на ринку, так як Білорусь може скористатися альтернативними джерелами фінансування. Однак більш серйозні заходи, наприклад, заборона європейським компаніям торгувати з білоруськими виробниками калійних добрив, матимуть значно більші наслідки. 

Євросоюз вже працює над тим, щоб поповнити список санкцій особами, причетними до інциденту з Ryanair. Передбачається, що список буде затверджений 21 червня. 

Світ стає все більш глобальним, торгові операції товарно-сировинних ринків, які потрапили під санкції тих чи інших країн обов'язково відкриють для себе нові ринки і будуть вбудовані в логістичні ланцюжки поставок на нових маршрутах, прикладом тому служить Іран.

 

Джерело статті: agrotrade.club

Зображення: hk.livejournal.com

Інші статті за темою
Вітаємо з Великоднем!
Дорогі друзі! У цей святковий день Пасхи, хочемо щиро вітати вас від усієї команди Richfield!
АКТУАЛЬНІ ЦІНИ
Група компаній РІЧФІЛД пропонує мінеральні добрива за вигідними цінами з можливістю оплати по факту завантаження на складі чи доставки в господарство.
Імпорт добрив на 35% перевищує вітчизняне виробництво
Завод азотного холдингу Ostchem виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив у першому кварталі 2024 року.
Мінеральне живлення соняшника у різні періоди розвитку
Для того, щоб отримати високий урожай соняшнику, важливо забезпечити рослини всіма необхідними елементами живлення.
Мінеральне живлення кукурудзи
Оптимізація внесення мінеральних добрив з огляду на критичні фази розвитку рослин кукурудзи збільшує ефективність їхнього застосування.
Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення
Проблеми експортних рестрікцій вирощеного збіжжя, доступності фінансових інструментів, високих цін на МТЗ та неможливості безпечного довгострокового планування через війну
Планові закупівлі чи добрива «з коліс».
Ринок добрив в Україні за останні роки суттєво змінився: з початком повномасштабної війни
Аграрії почали активно купувати селітру після зниження цін
Гуртові постачальники КАС на початку березня продавали продукт дорожче ніж аміачну селітру. Рекомендовані роздрібні ціни на КАС
наверх